Tycker du att det är snurrigt med alla olika filformat som du stöter på? Olika branscher, programvaror och funktioner använder sig av olika filformat. Här kommer en kort hjälp kring de format som används inom den tryckta och digitala världen.

Vad är PDF?

PDF är ett smidigt filformat som används för att kunna visa och skicka filer på ett säkert sätt.
PDF används ofta för att skicka dokument, publicera för nedladdning och vid leverans till t ex tryckerier.

Vad är AI + EPS?

Ai och EPS är ett vektoriserat filformat för exempelvis logotyper och grafik, vilket gör att de är helt skalbara (läs mer om vektoriserade filer här). Dessa format är det ofta som efterfrågas när du ska ta fram trycksaker, skyltar mm där din logotyp ska vara med. De kan också ligga till grund för produktion av grafik till din webb.
AI och EPS är vektorbaserat och används till logotyper och grafik.

Vad är SVG?

SVG är ett filformat som passar grafik som ska publiceras på webben. Formatet är skalbart så kvaliteten bibehålls i alla olika storlekar. SVG är där optimalt då filstorleken är liten och snabbt kan laddas på webbplatsen.
SVG används till logotyper och grafik på webben när skalbarheten är viktig.

Vad är PSD?

PSD är ett okomprimerat, pixelbaserat filformat som används vid redigering av bilder i t ex Adobe Photoshop. Då PSD-filer kan bli ganska stora är det vanligt att spara om filen till exempelvis JPEG / JPG när arbetet är klart. På så sätt får du en mer lätthanterlig fil. Dock är det viktigt att ha som regel att även spara PSD-filen med alla lager och justeringar om du skulle behöva göra ytterligare justeringar.
PSD är pixelbaserat och används vid redigering av bilder i Adobe Photoshop.

Vad är JPEG/JPG?

JPEG/JPG är ett komprimerat filformat som vanligen används för bilder anpassade både för tryck och digitalt. Formatet komprimerar bilderna så det blir mindre tunga filer, men det tar också bort information från filen när man sparar den. Även logotyper och annan grafik kan finnas i jpg för användning i t ex Word och Powerpoint.
JPEG/JPG är pixelbaserat och används främst till bilder för tryck, webb och annat digitalt.

Vad är PNG?

PNG är ett filformat för bilder och grafik som ska tryckas eller publiceras på webben. Filformatet komprimeras oförstörande, vilket innebär att ingen information tas bort från filen när man sparar den. Detta gör att grafik behåller sin skärpa bättre med detta filformat än med JPEG/JPG. PNG-formatet hanterar transparens/genomskinlighet så att du kan placera t ex en logotyp ovanpå en bild eller färgplatta.
PNG används främst till logotyper och grafik på webben när hastigheten är viktig.

Vad är RAW?

ERAW är ett råformat som du t ex får direkt ur en kamera. Filerna kan bearbetas oförstörande och kan sparas till andra format när alla justeringar är klara.
RAW är ett råformat för digitala bilder.

Vad är MOV?

MOV är ett filformat för ljud och video. MOV är standard i Apple-miljö och är därför mest kompatibelt med deras enheter. För att visa på andra plattformar ska formatet konverteras till andra format t ex MP4.
MOV används för ljud och video.

Vad är MP4?

MP4 är ett filformat för ljud och video. MP4 stöds idag av de flesta mediaspelare. Det är ett format som beroende på vilken komprimering man använder generera mindre filer.
MP4 används för ljud och video.

 

VILL DU VETA MER?

Peter Jansson
Art director
070-636 20 90
peter@bigtail.se